اس اس دی چیست ؟ (SSD)
اس اس دی چیست ؟ این سوالی است که میتواند امروزه در رابطه با فن آوری های رایانه ، برای هر یک از شما پیش آید. داشتن این بخش از اطلاعات ارزشمند از دانستنیهای روز به تصمیم گیری و انتخاب صحیح کمک می نماید.
در پاسخ به این سوال باید بگوییم که SSD مخفف کلمه Solid State Drive به معنای درایو حالت جامد است. همچنین نوعی کارت حافظه جهت ارتقای سرعت و کمک به کارت گرافیک لپتاپ شما و ابزار ذخیرهسازی حرفهای جهت ذخیره دادهها محسوب میشود.
SSD یا HDD ؟
SSD یا درایو جامد، جایگزین هارد دیسکهای سنتی یا HDD در رایانهها شدهاند که مانند حافظههای USB از هیچ قطعه متحرکی استفاده نمیکنند و ذخیرهسازی اطلاعات را روی میکروچیپها انجام میدهند. از طرفی هارد دیسکها از بازوی مکانیکی و هد خواندن و نوشتن که روی پلاترها در حال حرکت است برای ذخیرهسازی و خواندن اطلاعات آن استفاده میکنند. این تفاوت باعث میشود تا هاردهای SSD عملکرد بسیار سریعتری نیز داشته باشند.
اس اس دی چیست ؟ اساسدیها معمولاً از حافظه فلش مبتنی بر NAND استفاده میکنند. این تکنولوژی نوعی حافظه پایدار است به این معنی که با خاموششدن یا قطع جریان برق اطلاعات ذخیره شده در آن پاک نخواهند شد. همچنین بهجای استفاده از بازوهای مکانیکی از یک تراشه تعبیه شده موسوم به کنترلر جهت عملیات خواندن دادهها استفاده میکنند. گفتنی است که SSD-ها در هر جایی که هارد دیسک قابل نصب باشد مورد استفاده قرار میگیرند. بهعنوانمثال در محصولاتی مانند رایانههای شخصی (PC)، لپتاپ، دوربینهای دیجیتال، پخشکنندههای موسیقی دیجیتال، گوشیهای هوشمند و تبلتها استفاده میشوند و قیمت بالاتری نیز نسبت به HDD دارند.
انواع SSD
- SSD 2.5
- M.SATA
- M.2
مزیت SSD
حافظههای جامد SSD دارای مزایای فراوانی هستند که این ویژگیها باعث شده تا این روزها تعداد زیادی طرفدار داشته باشند. در مقایسه با هارد دیسکهای HDD، حافظههای حالت جامد SSD واقعاً برجسته هستند. در ادامه به تعدادی از اصلیترین مزایا و موارد مثبت حافظه SSD پرداخته خواهد شد:
- سرعت بالا: حافظه SSD نسبت به هاردهای HDD دارای سرعت بسیار بالایی است. حتی سریعترین هارد دیسک ۱۵K نیز نمیتواند با سرعت عملکرد حافظههای NAND flash مانند SSD رقابت کند.
- مقاومت در برابر ضربات: حافظههای SSD به دلیل عدم وجود قطعات متحرک در ساختار خود، مقاومت بسیار بالایی در برابر ضربات دارند. این ویژگی باعث میشود که دیگر نگرانی از دست دادن دادههای مهم به دلیل ضربه نداشته باشید.
- کمدیلی و عملکرد بیصدا: حافظههای SSD نسبت به انواع دیگر ذخیرهسازی، کمترین دیلی و صدا را دارند و از یک عملکرد بیصدا بهره میبرند.
- مصرف کم انرژی: به دلیل عدم نیاز به جابجایی قطعات مکانیکی، حافظههای SSD به انرژی کمتری نسبت به هاردهای HDD نیاز دارند. این ویژگی موجب صرفهجویی در مصرف انرژی و افزایش عمر باتری میشود.
- دوام متناسب: دوام حافظههای SSD و HDD مقایسه کردن آن بسیار پیچیده است. در حال حاضر، فناوریهای هارد دیسک ضدضربه و حفاظت در برابر ضربه فیزیکی نیز وجود دارند. هر چند SSD نمیتوانند برای مدت طولانی بدون خاموش شدن بسر ببرند، اما هاردهای HDD میتوانند در محیطهای کنترلشده محیط زیستی به مدت دههها دوام بیاورند. با این حال، به دلیل افزایش هوش مصنوعی در ذخیرهسازی، SSDها با روشهای مختلفی از جمله کد تصحیح خطا (ECC)، جمعآوری زباله و مدیریت خواندن و نوشتن به دوام خود اضافه میکنند.
مقایسه ی اس اس دی (SSD) با هاردهای قدیمی (HDD)
اولین مزیتی که حافظههای جامد SSD در مقایسه با هارد دیسکهای قدیمی دارند، مرتبط با عملکرد الکترونیکی آنها است. این عملکرد الکترونیکی باعث میشود که حافظههای SSD نسبت به حالتهای فیزیکی قبلی، عملکرد سریعتری داشته باشند. عملیات خواندن و نوشتن دادهها در این نوع درایوها بدون نیاز به ابزارهای مکانیکی انجام میشود. این خاصیت باعث مقاومت بسیار بالای حافظههای SSD در برابر آسیبهایی نظیر ضربه خوردن، افتادن، ورود گرد و غبار و حتی تماس با آب میشود.
عدم وجود قطعات متحرک در حافظههای جامد باعث میشود که نیاز به تامین برق برای اجزاء مکانیکی حذف شود. این موضوع باعث مصرف انرژی بهطور قابلملاحظهای کم و عمر باتری بسیار بالا در دستگاههای مجهز به حافظههای SSD میشود. همانطور که شاید بدانید، این کاهش مصرف انرژی منجر به کاهش تولید گرما میشود که در نتیجه باعث افزایش سرعت عملکرد دستگاه میشود و در پایان منجر به افزایش قابلتوجه عمر مفید مادربرد میگردد.