قلم نوری چیست؟
قلم نوری، یک دستگاه ورودی کامپیوتر به شکل قلم است که با حساسیت خود به نور برای تغییر دادهها، انتخاب متن یا تغییر آنها مورد استفاده قرار میگیرد. شکل اولیهی این دستگاه با مانیتور CRT بود که برای دستکاری و یا برجستهسازی اطلاعات استفاده میشد.
مزایا و معایب قلم نوری
مزایا
ابزاری بسیار دقیق برای انتخاب یک بخش از صفحه
با استفاده از قلم نوری شما دقیقا جایی از صفحه را کلیک میکنید که میخواهید. قلمهای نوری به کاربران این امکان را میدهند تا به دقیقترین شکل ممکن با صفحهی نمایش تعامل برقرار کنند و در نتیجه ابزاری فوقالعاده دقیق و کاربردی به حساب میآیند.
کاربرد عالی در زمینهی طراحی هنری
در مقایسه با ماوس، قلمهای نوری برای انجام کارهای هنری و طراحی بسیار مناسبتر هستند. ترسیم خطوط که ضخامت، صافی و نرمی آنها را خودمان با میزان فشار وارده بر نمایشگر تعیین میکنیم بسیار آسانتر از حالتی است که همان کار را بخواهیم با ماوس انجام دهیم. در این حالت تمام ترسیمات ما طبیعی و بسیار جذاب خواهد بود. البته در مقایسه با یک تبلت گرافیکی، قطعا قلم کاربرد کمتر و دقت پایینتری برای طراحی دارد.
فضای کمی را اشغال میکند
قلم نوری همچنین برای کسانی که فضای بسیار کمی روی میز کامپیوتر دارند هم مناسب است. آنها نیازی به ماوس پد ندارند و اگر یک گیره تهیه کنید میتوانید آنها را به مانیتور متصل کنید تا عملا هیچ فضایی را اشغال نکند.
معایب
حالت نگهداری سخت
یکی از بزرگترین معایبی که تقریبا میتوان گفت تمام کاربران قلم نوری با آن مواجه هستند، حالت نگهداری آنهاست. درست مثل زمانی که خودکار را برای طولانی مدت در دست میگیرید و خسته میشوید. قلم نوری هم همین بلا را بر سر مچ دست شما میآورد. برای اینکه بتوانید به شکلی بهینه از قلم استفاده کنید. باید دست خود را به شکلی خاص نگه دارید که این موضوع میتواند به مرور باعث ایجاد درد در مچ دست شود. البته اندازه و جهت درست و استاندارد قرارگیری مانیتور میتواند تا حد زیادی به کاهش درد ناشی از نگهداری طولانی مدت قلم کمک کند. اما این مشکل چیزی نیست که به سادگی بتوان آن به صورت کامل برطرف کرد.
نیاز به مانیتورهای خاص دارد
برای اینکه بتوان از قلمهای نوری استفاده کرد نیاز به یک مانیتور خاص است. اکثر قلمهای نوری با مانیتورهایی کار میکنند که با فناوری تیوب اشعهی کاتدی ساخته شدهاند. چرا که قلم باید پرتوهای الکترونی استفاده شده در در مانیتور را در درجهی نخست تشخیص دهد تا بتواند موقعیت عناصر را روی صفحه مشخص کند. ناگفته پیداست یافتن مانیتورهای این چنینی بسیار سخت است و در نتیجه خیلیها تبلتهای گرافیکی و نمایشگرهای لمسی را ترجیح میدهند.
استفادهی عمومی ندارد
همانطور که در بالا هم گفته شده، قلمهای نوری فقط برای یک سری کارهای خاص طراحی شدهاند. برای عموم کاربران با انواع و اقسام فعالیتهای مختلف مناسب نیستند. برای مثال ماوسها استفادهی بسیار بیشتری از قلمهای نوری دارند چرا که میتوان از آنها در بسیاری از فعالیتهای دیگر به همراه صفحه کلید استفاده کرد. خصوصا اینکه باعث ایجاد درد فیزیکی در بدن نمیشوند و با هزینهی بسیار کمی هم میتوان هر دوی آنها را تهیه کرد.
قلم نوری بهعنوان یک علم نوین نانو در دانستنیهای روز، با استفاده از فن آوری های رایانه، تجربهای هوشمندانه و امن در دنیای مدرن ارائه میدهد.