مضرات قند چیست ؟ و چگونه میتوان آنرا کاهش داد؟
مضرات قند همیشه باید مورد توجه قرار گیرد. یکی از دانستنیهای روز اطلاعات پزشکی روزمزه است.
قندها، مثل نیشکر، ملاس و مالت جو، انواعی از قندها هستند که در لیست قندهای مختلف قرار دارند. اما آیا همه قندها مضر هستند یا برخی از قندها فواید تغذیهای دارند؟ در این مقاله، در مورد انواع قندها، عوارض آنها و راهنمایی در استفاده از اطلاعات برچسب مواد خوراکی صحبت میشود.

قند چیست ؟
قند متشکل از مولکولهای کربن، هیدروژن و اکسیژن است و به عنوان یک نوع کربوهیدرات شناخته میشود. هنگام مصرف کربوهیدراتها، آنها هضم شده و به گلوکز تجزیه میشوند. گلوکز به عنوان منبع اصلی انرژی برای سلولهای بدن انسان، از جمله مغز و سیستم عصبی مرکزی، استفاده میشود.
انواع قند
کربوهیدراتها دو دسته اصلی دارند، یعنی کربوهیدراتهای ساده و پیچیده. تفاوت بین این دو دسته در سرعت هضم و جذب آنها قرار دارد که بسته به ساختار شیمیایی آنها متفاوت است. کربوهیدراتهای پیچیده از سه یا چند مولکول قند تشکیل شدهاند، در حالی که کربوهیدراتهای ساده از یک مولکول قند (مونوساکارید) یا دو مولکول قند (دیساکارید) تشکیل شدهاند.
چهار نوع رایج قندهای ساده عبارتند از:
- گلوکز
- فروکتوز (معروف به قند میوه)
- ساکارز (معروف به شکر خریداری شده)
- لاکتوز (معروف به قند لبنیات)
این چهار نوع قند را میتوان به منابع قند طبیعی و قند افزوده (شکرهای اضافی) تقسیم کرد.
تفاوت قند افزوده با قند طبیعی
افزودن قندهای اضافی به طعم، رنگ، بافت و ماندگاری غذاها و نوشیدنیها رایج است. این نوع قندها به عنوان “کالری خالی” شناخته میشوند، زیرا ارزش غذایی کمی دارند و تنها به افزایش کالری غذا کمک میکنند.
استفاده معقول از قندهای افزوده به رژیم غذایی میتواند مفید باشد، اما بسیاری از افراد از حد معمول آن استفاده میکنند. در رژیم غذایی استاندارد آمریکایی (SAD)، منابع اصلی قندهای اضافه شامل نوشابهها، نوشیدنیهای میوهای، غلات، کلوچهها، کیکها، آبنباتها، ماستهای طعمدار و انواع غذاهای فرآوری شده است. گزارش انجمن قلب آمریکا نشان میدهد که بزرگسالان آمریکایی به طور متوسط در طول روز حدود ۷۷ گرم قند اضافه مصرف میکنند که بیش از سه برابر مقدار توصیهشده برای زنان است. مصرف افزایش یافته قندهای اضافه میتواند منجر به افزایش قند خون به طور مزمن، افزایش وزن و افزایش خطر ابتلا به بیماریهای مزمن شود.
در کنار قندهای افزوده، قندهای طبیعی نیز در برخی از غذاها مثل میوهها و شیر طبیعی وجود دارند. این نوع قندها به خودی خود فواید زیادی ندارند، اما با وجود ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها به بدن وارد میشوند. غذاهای حاوی قند طبیعی غنی از مواد مغذی و فیبر هستند و فواید سلامتی متعددی دارند. همچنین، ممکن است بعضی از غذاها حاوی قندهای طبیعی و قندهای اضافه پنهان شده باشند.